Tule ulos haudastasi!

Lasarus oli kuollut. Hän oli ollut kuolleena neljättä päivää. Kaikki toivo oli mennyt. Lasaruksen ruumis oli haudassa kiven takana. Ihmiset surivat Lasaruksen ja hänen sisartensa kodissa sekä lähistöllä. Siinä tilanteessa kukaan ihminen ei nähnyt toivoa. Vallitsi syvä toivottomuus ja suru. Kuolema oli jo tullut ja tehnyt työnsä. Ruumis haisi.

Lasarus oli Jeesukselle rakas. Jeesuksen valtasi syvä järkytys ja liikutus. Hän itki Lasarusta ja samalla sääli itkeviä omaisia. Jeesus tunsi tunteet, koska oli sataprosenttinen ihminen. Lasaruksen sisaret, Maria ja Martta, olivat rakkaita Jeesukselle. Maria oli se nainen, joka voiteli Jeesuksen jalat kallisarvoisella voiteella ja pyyhki ne hiuksillaan. Juudas Iskariot, Jeesuksen opetuslapsi arvosteli Jeesusta tästä. Hän piti parempana, että voide olisi myyty ja saadut rahat olisi annettu köyhille. Mutta Jeesus vastasi Juudakselle, että köyhät olisivat aina heidän keskuudessaan, mutta Hän itse ei ole. Tämä on aina totta. Jeesus ristiinnaulittiin tämän tapahtuman jälkeen. Tämä on puhetta minulle. Saatan uhrata aikaa tehden hyvää, mutta en anna henkilökohtaista aikaa ja tilaa tärkeimmälle, suhteelle Kristuksen kanssa. Sama opetus voidaan nähdä Martan kohdalla. Martta palveli Jeesusta touhukkaana, tehden ruokaa. Hän ilmaisi asiasta Jeesukselle, jotta Jeesus kehottaisi Mariaa auttamaan. Jeesus kuitenkin neuvoi Marttaa olemaan huolehtimatta tarjoilusta ja ylläpidosta ja ennemmin olemaan levossa Hänen kanssaan. Jeesus arvosti Martan palvelusta, mutta halusi herättää Martan huomaamaan oleellisen, kaikista tärkeimmän. Jeesus sanoi, että yhteyttä Häneen ei kukaan voi viedä pois.

Martta, kuolleen Lasaruksen sisar huokaili itkien Jeesukselle: ”Jos olisit ollut täällä, Lasarus ei olisi kuollut. Jotkut sanoivat: ”Eikö Jeesus olisi voinut estää Lasaruksen kuoleman?” Ihmiset tuskailivat, kun Jeesus oli viipynyt matkallaan Betaniaan.

Jeesus kysyi, missä hauta sijaitsi. Hänet ohjattiin haudalle. Koska Jeesus oli sataprosenttinen Jumala, Hän halusi tehdä kaikkivaltiaan ihmeen. Jeesus pyysi vierittämään kiven pois haudalta ja huusi Lasarukselle: ”Tule ulos”. Ja niin kuoleman täytyi luovuttaa Lasaruksen ruumis Elämälle Jeesuksen sanojen voimasta. Lasarus astui ulos haudasta kääreissään. Jeesus pyysi ihmisiä poistamaan kääreet ja päästämään Lasaruksen vapaaksi.

Me olemme kuolleet ja menettäneet toivomme. Ripustaudumme selityksiin, että on liian myöhäistä. Elämä on mennyt ohi. Toivoton tapaus. Suremme ja valitamme. Itkemme surujen talossa ja talojen ulkopuolella. Yksin ja yhdessä. Meillä on oma ja yhteinen suru. Kukin meistä suree omalla tavallaan ja omasta näkökulmastaan. Jos uskomme, että Jeesus on sama tänään, eilen ja iankaiken; Hän sanoo kuten Martalle: ”Älä hätäile moninaisista asioista. Vain yksi on tarpeen eikä sitä oteta sinulta pois.” Hän sanoo kuten Juudakselle: Ottakaa Minut ensisijaisesti lähellenne.” Hän kysyy surijalta, toivonsa menettäneeltä: ”Missä on hauta? Mikä on kuoleman paikka kohdallasi?” Ja Hän sanoo kuten Lasarukselle: ”Herää henkiin.”

Jeesuksen antama, kuoleman ylitse käyvä toivo on sama tänään. Sama Sana, Jeesuksen veri ja sovitus sekä ylösnousemuksen voima herättävät kuolleen kehon, sielun ja hengen. Jeesus haluaa, että pyydämme Hänet suoraan kuoleman haudallemme: omavoimaisuuteemme, vihaamme, ulkokultaisuuteemme, oikeaoppisuuteemme, ahneuteemme, irstauteemme, katkeruuteemme, tuomitsemiseemme, teennäisyyteemme, farisealaisuuteemme, ylpeyteemme, haureuteemme, anteeksiantamattomuutemme, epäuskoomme, kaiken syntimme keskelle ja kaikkeen siihen, mikä menee Jeesuksen edelle. Silloin Jeesus saa huutaa hautoihimme: ”Tule ulos” ja saamme astua vapauteen synneistämme ja kuolemastamme. Ja juuri sieltä kuoleman keskeltä – sieltä nousee elämä. Hän rakastaa meitä ja haluaa meidät eläviksi.

Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin? Matt.16:24–27

Kun löydämme Elämän, Ainoan todellisen rakkauden, Jeesuksen; tulemme vapaiksi ja Hänestä tulee meidän todellinen rakkautemme, elämämme ykkönen, koko elämämme perustus.

Sillä muuta perustusta ei kukaan voi panna, kuin mikä pantu on, ja se on Jeesus Kristus. 1.Kor.3:11

Jeesus-perustus on vahva kallio, jolle on turvallista rakentaa. Vaikka koko rakennelma kaatuisi, perustus kestää. Miten tämä on mahdollista? Koska Jeesuksen rakkaus ja sovitus ovat sataprosenttisia. Vanhurskautuksen, syyttömäksi julistuksen saamme lahjana sulasta Armosta.

Siunaten & lämmöllä Eija

(Kirjoitin tekstin 24.10. 2022 yöllä, jolloin Jeesus tuli raskaaseen elämän tilanteeseen ja nosti uskon & toivon näkökulmaan.)

Kommentoi tätä julkaisua

%d bloggaajaa tykkää tästä: