Viikon ajatus: vko 16

Olemme Jumalan luomia, arvokkaita ja kutsuttuja. Elämällä on tarkoitus ja merkitys. Kristuksessa olemme täydellisiä ja meillä on lahja, kokonaisvaltainen kutsumus. Jos ihminen lähtee palvelustyön kutsumuksen kautta etsimään pelastusta, hänestä tulee kutsutun sijaan ajettu. 

Jumala kutsuu kokonaisvaltaisesti eli voidaan ajatella, että kutsu koostuu useista kutsuista elämämme aikana. Ensimmäiseksi Jumala kutsuu meidät pelastukseen. Toinen kutsu on tulla elämään Jeesukselle pyhitettyä elämää. Tämän toisen kutsun kysymys kuuluut, haluammeko elää Jeesukselle erotettua elämää. ”Joka tahtoo pelastaa elämänsä, hän kadottaa sen…” Roomalaiskirjeessä Paavali kehottaa antamaan elämämme uhriksi Jumalalle. Seuraava kutsu on elää Jeesuksen omana, lähtökohtana tässäkin kutsussa on Jumalan armo. Jumala on edeltä käsin valmistanut hyvät teot, joissa me vaellamme. Elämämme ei ole tarkoitettu tyhjän panttina oloon, vaan armolahjojen käyttöön. Olemme Jumalan huoneen haltijoita, mutta viime kädessä Jeesus on meidän huoneemme haltija. Rakkauden yhteydessä eläminen tuo elämään tarkoituksen. Kutsumme on antaa Jeesuksen tulla yhä todellisemmaksi elämämme arjessa joka päivä. Olemme osallisia Jeesukseen pelastukseen, mutta myös osallisia Hänen tehtävässään. 

Jumala teki liiton Israelin kansan kanssa. Liiton kansa, Israel, valittiin täyttämään pelastusta. Jeesus syntyi Israelin kansan keskellä. Jumala on tehnyt liiton Jeesuksessa, joten Jeesukseen uskovat ovat uuden liiton kansaa. Voimme oppia Vanhan liiton pyhien elämästä ja siitä kutsusta, jonka Jumala on antanut heille – sama Jumala, joka on antanut kutsun meille.

Jumala asuu Henkensä kautta meissä. Jumala itse pitää huolen meistä, meidän huoneistamme. Hän antaa pelastuksessa meille uuden hengen. Pelastus ei tule meistä eikä ole meidän tekoamme.

Kun tarkastelemme henkilökohtaista kutsua tehtävään, on hyvä muistaa, että myös siinä kutsujana ja aloitteentekijänä on Jumala. Jumala tuntee meidät ja meidän elämämme läpikotaisin. On tärkeää hyväksyä oma elämä taustoineen, kärsimyksineen ja olosuhteineen, koska Jumala tietää kaiken. Joskus kärsimys tau elämän vaihe voi olla osa palvelustehtävää. Kutsu on henkilökohtainen, mutta toteutuessaan tarvitsee muita ihmisiä. On hyvä tarkastella, mikä vaikutus kutsulla on läheisiin tai liittoihin.

Meidän on hyvä kasvaa henkilökohtaisessa Jumalan tuntemisessa. Jeremian kirjassa puhutaan uuden liiton ihmisistä: ”He kaikki tuntevat minut, pienimmästä suurimpaan.” Jumalan tuntemiseen ja rakkauteen perustuu uskomme ja luottamuksemme. Kutsuttuna voimme kasvaa rakkaudessa, kiitollisuudessa ja tehtävässä. 

Tarkoitus, kutsumus ja johdatus liittyvät toisiinsa. Meitä johdatetaan kutsumukseen, jolla on tarkoitus. Ihminen on kutsuttu Jumalan yhteyteen, tarkoitukseen. Kun astumme sisälle tarkoitukseen, elämällämme on tarkoitus. Elämämme tarkoitus on koota aarteita taivaisiin lahjojen, kutsun ja siunausten kautta, mutta myös vaikeuksien, haasteiden ja elämän tapahtumien kautta. Jo yhden ihmisen kohtaaminen Jumalan rakkaudessa antaa merkityksen elämälle. Rakkauden kulkusuunta on aina se, että Jumala on rakastanut ensin ja että Hänen rakkautensa synnyttää meissä rakkautta. Pakko vie voimia. Intohimoinen rakkaus antaa sen sijaan enenevässä määrin lisää voimaa.

Elämän tarkoituksen kokemisessa auttaa terve itsetunto, aidon rakkauden ja hyväksynnän kokemus, rohkaisu, vapaus ja ilo kasvusta. Elämän tarkoitus on arjessa, työssä, ihmisten kohtaamisessa ja kaikessa. Elämän tarkoitus on pienissäkin asioissa (vrt. lesken ropo) ja tässä hetkessä (vrt. nainen, joka voiteli alabasteri öljyllä Jeesuksen). Meitä kutsutaan välillä myös parantumaan, eheytymään ja voimaantumaan; kuuntelemaan Jumalan puhetta; aloittamaan pienestä ja jättäytymään Jumalalle. On hyvä olla uskollinen vähässä; siinä, mitä sinulla on.

Kutsumuksen tunnistaminen on sisäistä tietoisuutta ja halua tehdä jotakin. Voimme nähdä voimakkaana tarpeen, jota ei välttämättä muut näe ja tunnistamme armoituksen tälle alueelle. Kutsumus on henkilökohtainen kutsu Herralta, jonka takia voimme palvella kutsun mukaan vaikeissakin tilanteissa odottamatta palkkaa tai kiitosta. Kutsuttuna aito yhteys sisimpään säilyy.

Sinua siunaten Eija ❤

Kommentoi tätä julkaisua lähettämällä se kommentti-nappulasta. Voit tehdä sen nimettömänä tai nimelläsi/nimimerkillä. Kommenttisi tarkastetaan ennen julkaisua.