Ei helppoja tuomioita

“Älkää tuomitko sen mukaan, miten asia päältäpäin näyttää, vaan langettakaa oikea tuomio.” (Joh. 7:24)

Joskus rakkaus vaatii meitä varoittamaan sellaista lähimmäistämme, joka on menossa väärään suuntaan. Joskus vastuullamme on yrittää pysäyttää niitä ihmisiä, jotka ovat rotkon reunalla sitä itse huomaamatta.

Toisen elämään puuttuminen on tehtävä mitä hienovaraisimmin. Hyvä on muistaa se nyrkkisääntö, että voimme vaikuttaa toistemme elämään vain siinä suhteessa, miten rakastamme heitä. Rakkaus etsii tien kohdata toinen samalta tasolta; yläpuolelta tulevat ohjeet ja tuomiot saavat aikaan vain haavoja ja katkeruutta.

Jeesus varoittaa meitä tekemästä pintapuolisia arvioita toisten asioista. Voi kun tämän aina muistaisimme! Kun kuulemme uutisia toisten elämästä ja epäonnistumisista, meillä on aina vaarana tehdä pintapuolinen “tuomio”: “Niin sillekin kävi / Niin sekin teki.”

Oikean arvion tekemiseen tarvitaan Jumalan antamaa myötätuntoa. Jos emme tunne toista kohtaan myötätuntoa, meidän kannattaa pitää suumme kiinni. Myötätunto ja Kristuksen mieli osaa ottaa huomioon pinnan alla vaikuttavat tekijät – silloin ei arvioida pelkästään seurauksia vaan mietitään myös syy-yhteyksiä.

Kirjoitan tähän loppuun konkreettisen esimerkin. Avioerotapauksissa meillä on suuri vaara tehdä pintapuolisia arvioita ja tuomioita. Tuntuu siltä, että syyllinen on aina pakko löytää. Joskus syylliseksi leimataan se, joka avioeroa on hakenut. Mutta pinnan alla saattaa olla paljon erilaisia tekijöitä, joista ympärillä oleva yhteisö ei ole tietoinen.

“Älkää tuomitko sen mukaan, miltä asia päältäpäin näyttää”. Ehkä olisi parasta olla tuomitsematta ollenkaan ja sen sijaan rukoilla toistemme puolesta? Ja jos myötätuntomme vaatii meitä varoittamaan toista uhkaavasta vaarasta, rukoillaan viisautta nähdä pinnan alle.

One thought on “Ei helppoja tuomioita

  1. Meillä on Jumala joka tietää meistä kaiken ja silti rakastaa meitä. Ja vaikka toisten tuomiot välillä lannistaa niin kun muistaa sen niin heti helpottaa. Kun vaan oppisimme itse kohtelemaan toisia rakkaudella.

Kommentoi tätä julkaisua

%d bloggaajaa tykkää tästä: