Hiljaisia kyyneleitä

“Ja Jeesus itki” (Joh. 11: 35).

Apostoli Johannes oli tarkoin perehtynyt Matteuksen, Markuksen ja Luukaksen tapoihin kuvata Jeesusta. Jotain tuntui puuttuvan. Hän kirjoitti oman, aivan erilaisen elämäkerran tarkoituksenaan kuvata Jeesusta Jumalan Poikana.

Millainen Jumala on? Jeesus itse sanoi, että joka näkee hänet, näkee Jumalan. Johannes näki ja kirjoitti 3 sanaa: “Ja Jeesus itki.” Hänen käyttämänsä “itkeä” -sana tarkoittaa hiljaista, kyyneleiden sekaista nyyhkytystä.

Miksi Jeesus itki? Hän näki ihmisten kivun ja sydänten särkymisen ja särkyi itsekin. Johannes lisää kuvaustaan sanomalla, että Jeesus jopa vapisi. Hän vapisi kärsimyksen keskellä, nähdessään Marian ja Martan ja heidän ystäviensä lohduttoman itkun.

Johannes halusi tallettaa tämän hetken meille myöhemmille uskoville. Me kysymme, kuinka paljon Jumala välittää meistä? Kysymme, onko Hän oikeasti välittävä ja rakastava, tahtooko Hän auttaa? Liikuttaako Häntä meidän kärsimyksemme?

Sana empatia tarkoittaa kykyä ottaa osaa toisen tunteisiin. Tämä syvän inhimillinen ja lohduttava sielun kyky on välähdys jumalallisesta ominaisuudesta. Me osaamme olla empaattisia, koska Jumala on empaattinen.

Johannes osoitti, että Jumala on syvän myötätuntoinen. Hän kärsii kärsivän kanssa, itkee itkevän kanssa ja osaa kokea aitoa iloa. Vaikka Hänen perspektiivinsä on iankaikkinen, Hän osaa astua sisään paikkaan ja aikaan ja olla olkapäänä lohduttomalle.

Jumala ei ole koskaan toivoton. Hänen ei tarvitse, sillä Hän luo jokapäiväiset olosuhteet ja antaa elämän. Mutta Hän ei ole myöskään passiivinen tarkkailija. Hän astuu keskellä elämäämme, ottaa osaa tunteisiimme ja kantaa meitä.

One thought on “Hiljaisia kyyneleitä

Kommentoi tätä julkaisua

%d bloggaajaa tykkää tästä: