Tietoa vai rakkautta?

“Tieto paisuttaa, mutta rakkaus rakentaa” (1. Kor. 8:1).

On riipaisevan surullista seurata somessa tapahtuvaa, kristittyjen välistä riitelyä. Otsikot vaihtuvat, raamatunkohtia sinkoilee ja väittelyt tuntuvat päättömiltä ja päättymättömiltä.

Osa keskusteluun osallistujista vetoaa kirkkohistoriaan, Raamattuun, sen eri tulkintaperusteihin ja nostaa itsensä jalustalle. Ehkä tarkoitus oli alussa hyvä, mutta keskustelun edetessä tarkoitus tuntuu olevan vain saada sanoa viimeinen sana.

Toiset keskustelijat pyrkivät rauhoittamaan ilmapiiriä ja osoittamaan väiteltävän aiheen suhdetta suurempaan kokonaisuuteen. Heidät yleensä ammutaan tylysti alas argumenteilla “Rakkausko peittää kaiken?” tai “Etkö piittaa mitä Raamattu sanoo?”

Osa keskustelussa mukana olevista kokee sielussaan kuin kylmän ja epämiellyttävän kuristuksen. He jäävät paremmin tietävien varjoon, heidän pienet kysymykset ja mielipiteet lytätään toisella kädellä sivuun ja he jäävät kipuilemaan elämänsä kanssa. Heille kyseessä ei ollut alunperinkään oman etevyyden osoittaminen vaan arka kysymys siitä, kelpaavatko hekin Jeesukselle? Ovatko he samanarvoisia muiden kanssa?

Tieto on arvokasta eikä sitä sovi väheksyä. Mutta Jumalan valtakunnassa sen tulee tulla vasta rakkauden jälkeen. Paavali sanoi terävästi, että tieto paisuttaa, mutta rakkaus rakentaa.

Jos tietämisemme ei tule esille rakkauden soinnuilla, se vain repii ja rikkoo. Jumalan valtakunnassa pelkkä oikeassa oleminen ei ole voitto – on voitto rakastaa sitäkin, joka ajattelee eri tavalla. Ja on kuin kaunista melodiaa sellainen tieto, joka alentuu rakastamaan ja jakamaan tietoaan myötätunnon ja yhteyden tavoittelemisen kautta.

Kunpa meiltä puuttuisikin tietoa! Mutta kun meiltä puuttuu rakkautta, siksi olemme kuin pikkulapset vääntämässä asioista, joista emme todellisuudessa tiedä tarpeeksi. Jos vain rakastaisimme toisiamme, ehkä osaisimme tiedoillamme myös tehdä toisillemme hyvää. Ehkä osaisimme puhua niin, että tavoittaisimme heikot, arat, lankeilevat. Ja ne, jotka taistelevat menneisyytensä kanssa. Sillä heitä Jeesus rakastaa.

Julkaissut Jaakko Pirttiaho

kouluttaja, Kansan Raamattuseura

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: