Miten voin tunnistaa harhaopit?

Jeesus varoittaa evankeliumeissa useaan kertaan harhaopeista, tarkoittaen sanomaa, joka on harhaanjohtava muunnos aidosta evankeliumista. Mistä harhaopit syntyvät ja miten ne voisi tunnistaa?

Uuden Testamentin kirjeiden perusteella voisi päätellä ainakin yhden pääväylän harhaoppien syntymiselle. Muunnetun evankeliumin opettajat kysyvät kuulijoiltaan, onko heidän elämänsä ongelmaista ja raskasta, kokevatko he riittämättömyyttä, ahdistusta tai masennusta? He kysyvät, joutuvatko kuulijat edelleen taistelemaan syntiensä kanssa tai tuntuuko heistä, etteivät he koe riittävästi Jumalan voimaa tai rauhaa sielussaan?

Kun rehellinen kristitty joutuu vastaamaan – ainakin joskus – myöntävästi tällaisiin kysymyksiin, harhaopettajat antavat sille selityksen: syynä on ihmisten  puutteellinen käsitys uskosta. Tätä puutteellista käsitystä he perustelevat seuraavasti. On oikein uskoa Jeesukseen syntiensä sovittajana ja luottaa Jumalan armolupauksiin. Mutta se on vain yksi osa totuutta. Jos kristityt haluavat päästä todella täydempään, parempaan ja helpompaan elämään sisälle, heidän on otettava huomioon myös “se ja tämä asia”. Nämä saattavat pitää sisällään erilaisia kuuliaisuuden ehtoja tai sitten uusia oppeja siitä, kuinka Jumalan siunaukset omistetaan.

Tällaiset opetukset saavat meidän hyväksyntämme niin helposti siksi, että ne ovat loogisia ja noudattavat tämän maailman sääntöjä – saat sen mitä ansaitset. Sen sijaan evankeliumi on ihmiselle aina vaikea purtava. Se kertoo Toisesta, joka on rakastanut meitä ja antanut itsensä meidän puolestamme.  Jeesuksen sijaiskuoleman tähden meillä on täysi yhteys Jumalaan. Kun harhaopettajat julistavat sanomaa “yksi osa Kristusta + yksi sinua tai tätä uutta oppia”, evankeliumi keskittyy aina Jumalan Poikaan. Se on ilosanoma siksi, että Jeesus Kristus on tehnyt sen työn, jota me emme pystyneet suorittamaan. Aito evankeliumi opettaa, että heikoinkin uskonkatse Kristukseen riittää, koska se omistaa itselleen koko taivaan.

Raamattu kyllä kehottaa meitä kasvamaan uskossamme. Samoin se rohkaisee meitä omistamaan enemmän Kristuksen rikkauksia ja siten elämään täydempää uskonelämää. Mutta sillä ei ole mitään tekemistä kuvaamieni harhaoppien kanssa. Jumalan silmissä rikas usko sisältää nämä kaksi osaa: syntisen ihmisen ja Kristuksen. Mitä pienempi ihmisestä tulee, sitä suurempi saa olla Kristus. Uskalla siis laittaa Jeesuksen varaan koko uskosi ja elämäsi, se toimii. Tai paremmin: Hän toimii!

vuokatti

 

Kommentoi tätä julkaisua

%d bloggaajaa tykkää tästä: