Luottamus on järkeilyä viisaampaa

“Mutta Jerobeam ajatteli: `Daavidin suku voi vielä päästä täällä valtaan. Jos kansa käy uhraamassa Herran temppelissä Jerusalemissa, se kääntyy taas sydämessään herransa Rehabeamin, Juudan kuninkaan puoleen. Sitten minut surmataan, ja kansa palaa Rehabeamin, Juudan kuninkaan luo´” (1. Kun. 12:26,27).

Juudan kuningas Rehabeam oli Salomon poika ja Daavidin pojanpoika. Rehabeamin hallintoajan alussa Juuda ja Israel erosivat toisistaan ja Jumala kutsui Jerobeamin 10 Israelin sukukunnan kuninkaaksi. Jumala lupasi Jerobeamin suvun pysyvän vallassa aina, jos Jerobeam palvelisi Häntä ja tottelisi Hänen käskyjään.

Mutta sitten alkoi Jerobeamin surullinen järkeily; Kun kerran kaikkien israelilaisten tuli mennä kohtaamaan Jumalaa Juudan alueella sijaitsevaan Herran temppeliin, tulisi tilanne ennen pitkää kääntämään koko kansan Juudan kuninkaan Rehabeamin puolelle. Sen sijaan, että Jerobeam olisi luottanut siihen Jumalaan, joka oli nostanut hänet kuninkaaksi ja vakuuttanut kuninkuuden myös säilyvän, hän yritti itse järkeillä ja selviytyä uhkaavalta vaikuttaneesta tilanteesta. Seuraukset olivat katastrofaaliset: Jerobeam teetti vastoin Jumalan selkeää kieltoa 2 kultaista sonnipatsasta ja kutsui israelilaiset palvomaan niitä. Tästä seurasi kova Jumalan tuomio, josta Jumala oli varoittanut jo Mooseksen aikaan Siinain liiton solmimisen yhteydessä: Kansa joutuisi pakkosiirtolaisuuteen pois omasta maastaan.

Jerobeamin toiminta ei ole poikkeavaa meidän jokaisen ajattelusta. Kun kohtaamme ratkaistavia asioita, haasteita ja ongelmia, me alamme helposti järkeilemään itse niihin ratkaisuja. Meidän on vaikeaa jättää asiamme Jumalan käsiin ja luottaa siihen, miten Hän on ennenkin meitä johtanut ja miten Hän tulisi johtamaan myös jatkossa. Ja kun kiirehdimme ratkaisuissamme, joudumme usein vielä pahempiin ongelmiin.

Jumala kaipaa meidän luottavan Häneen. Hän kaipaa, että kerromme asiamme, huolemme ja ongelmamme Hänelle ja luotamme, että Hänellä on vastaus ja ulospääsy jo valmiina.

Hyvä on myös muistaa, että Jumalan ohjaus ja vastaus ei ole milloinkaan ristiriidassa Raamatun kanssa.

On turvallista odottaa Jumalaa pitäen Raamatun opetukset mielessä.

Kommentoi tätä julkaisua

%d bloggaajaa tykkää tästä: