Surun murtamana

Oletko kokenut elämässäsi sellaisia menetyksiä, joista et kerta kaikkiaan voi päästä yli? Onko joku läheisesi kuollut tai oletko menettänyt puolisosi toisen miehen tai naisen matkaan ja jäänyt yksinhuoltajaksi vastaamaan lapsistasi? Oletko kuullut huonoja uutisia läheisistä ihmisistäsi, onko joku pettänyt sinut niin, että olet jäänyt surun vankilaan. Tai onko lääkärisi kertonut sinulle huonoja uutisia tulevaisuudestasi? Tällaisessa hetkissä huudamme oikeutetusti: “Missä Jumala olet!”

Haluan etsiä meille lohdutusta ja Raamatusta nousevaa toivoa kantaisä Jaakobin elämästä. Jaakob oli nimensä mukaisesti petturi, hän oli laskelmoiva jumalasuhteessaan ja osasi pettää ihmisiä. Ajattele millaisia ihmisiä Jumala käyttää suunnitelmissaan ja millaisia hän ottaa lapsikseen? Jaakob joutui kokemaan paljon kipua ja surua elämässään. Voisi sanoa, että huijaria huijattiin ja hän joutui kohtamaan tekemänsä vääryydet. Jumala oli silti tämän petturin ja laskelmoijan kanssa ja johdatti häntä.

Hirveään taisteluun Jaakob joutui palatessaan Harranista kotiinsa Kanaanin maahan. Hän joutui tuolloin kohtaamaan veljensä Esaun, joka vuosia taaksepäin oli vannonut tappavansa Jaakobin tämän petoksen tähden. Tässä tilanteessa Jaakob joutui monesti käsiteltyyn painiin itsensä Jumalan kanssa. Raamattu sanoo, että kun Jaakobin painivastus ei muuten voittanut, hän iski Jaakobia lonkkaluuhun. Murtuneena Jaakob heittäytyi Jumalan varaan ja anoi hänen siunaustaan. Jumalan voitto oli Jaakobin murtuminen ja Jaakobin voitto oli viimein ontuvana antaa elämänsä Jumalan siunauksen ja johdatuksen varaan. Jaakob menetti tässä taistelussa omavoimaisuutensa ja se korvattiin Jumalan voimalla. Eikö mieleen tulekin Paavalin mainitsema pistin, siitä seuraava heikkous ja heikkoudessa ilmestyvä Kristuksen voima?

Nyt menen itse otsikkoon. Tämä Jumalan mies joutui kokemaan elämänsä aikana monta traagista asiaa. Hänen elämänsä ei ollut voittokulkua. Ei se ehkä ole sinullakaan. Ja yhtä lailla olet Kristukseen Jeesukseen uskovana Jumalan valittu ja hänen omansa. Hän johtaa sinua yhtä varmasti kuin Jaakobin elämää.

Mutta mitä pitikään tämä johdatus sisällään? Jaakob joutui suurimpaan mahdolliseen kriisiin: Hänen rakkain poikansa kuoli. Muut veljekset toivat Joosefin verisen viitan Jaakobin nähtäväksi ja Jaakob musertui. Raamattu sanoo, ettei hän huolinut lohdutuksesta, “vaan sanoi: `Ei, minä suren, kunnes menen tuonelaan poikani luo.´Ja isä itki Joosefia” (1. Moos. 37: 35).

Jaakobin sisin särkyi, ja hän joutui vuosia kestävään toivottomuuteen. Hän ei jaksanut kokea iloa enää muusta perheestään eikä jaksanut uskoa Jumalan lupauksiin. Hän oli surun murtama.

Vuosien päästä Jaakob sai ihmeellisen uutisen: Joosef elää. Hän oli niin pitkittyneen surunsa hallitsema, ettei uskonut uutiseen. Suru voi viedä meidän totaaliseen epäuskoon, missä emme suostu näkemään Jumalan antamaa iloa ja lohdutusta.

Jaakob sai poikansa takaisin ja hänen henkensä elpyi. Voit ajatella, että sinun tilanteesi on eri, sillä sinä et tule saamaan takaisin menettämiesi ihmisiä. Mutta meidän tulisi laittaa toivomme Jumalaan, aivan niin kuin Jaakobin olisi tullut tehdä. Sillä Jumala on Kaikkivaltias ja Hän pystyy puhaltamaan elämänilon surun murtamaan sisimpään. Hän pystyy tuomaan värit takaisin harmaantuneeseen arkeemme. Ja monet läheisensä menettäneet saavat kokea taivaassa jälleennäkemisen riemun. Taivaassa me ymmärrämme, että asioilla oli tarkoitus. Ja meidät on tarkoitettu surun ja menettämisenkin keskellä elämään Jumalan yhteydessä. Voimme uskoa samoin kuin Aabraham, joka “uskoi Häneen, joka tekee kuolleet eläviksi ja kutsuu olemattomat olemaan” (Room. 4: 17).

Puhaltakoon Jumalan tuuli meidän surun murtamien sisälle ja tulkoon sisällemme Kristuksen antama ilo ja lepo.

Lumiset heinät

4 vastausta artikkeliin “Surun murtamana

  1. On huvittavaa, että joskus kuulee sanottavan, ettei Raamatulla ole enää mitään annettavaa nykyajassa. Lukekaa nyt hyvät ihmiset, miten syvällistä, koskettavaa, riisuvaa, paljastavaa, ja myös l o hd u t t a v a a ja rohkaisevaa on Sana. Mitä suuria tosi kertomuksia pienten ihmisten raadollisesta elämästä. Isän kädellä on vedetty minutkin toisinaan pienen piiskan alle, ja sitten taas nostettu armosyliin ristin luona. Ei sitä lapsiparka ymmärrä, eikä näe, ennen kuin Jeesuksen koulussa..ja siinä onneksi pientä talutetaan loppuun saakka. 😂

  2. Juuri niin se on. Raamattu on meidän uskovien Jumalan voima. Sitä lukiessamme tai kuunnellessamme sisäinen, Hengen uudistama ihmisemme uudistuu. Se on meidän ruokamme ja sen avulla pysymme myös kurssissa, erossa harhoista!

  3. Lohdullista luettavaa. Totta tosiaan, että ei noi Raamatun henkilöt olleet mitää superihmisiä ja onnistuneita..Olivat kovin vaivattuja, epäileviä, ahdistuneita ja monien ristiriitojen kanssa kamppailevia.. Tulee miettineenksi vaikka Daavidinkin elämää; perheensä, veljiensä halveksima ja hylkimä. Kuoleman vaarassa henkipattona joutui vaeltamaan useita vuosia elämässään. Perhesuhteissa toinen pojistaan vietteli sisarensa, jonka hänen veljensä murhasi. Oma poika syöksi isänsä kuninkaan asemasta ja meinasi lopulta tapaa hänet. Daavid itse menestyksensä päivinä vietteli ystävänsä puolison ja vielä murhasi ystävänsä.
    Raamatun Jumalan Sana voima on todellakin siinä, että se ei kaunistele Jumalan ihmisten elämää, vaan kuvaa sen kaikessa raadollisuudessaan ja rehellisyydessään sellaisena kuin se on. Tällöin ihminen tulee todella pieneksi ja Jumalan armossaan suureksi. Ihmeellistä on, että Jumala kuitenkin antaa Daavidista lausunnon, että hän oli Jumalan mielen mukainen mies. Ja kyllä ihmetellä sopii Jumalan anteeksiantamuksen ja armon suuruutta kun ajattelee sitäkin, että samasta naisesta jonka Daavid vietteli syntyi Daavidille seuraaja, viisas kuningas Salomo.

Kommentoi tätä julkaisua

%d