Tuttu helvetti

Minulla oli tälle uudelle vuodelle yksi lupaus: halusin vuoden ensimmäisestä päivästä alkaen alkaa puhua itselleni hyvää.

Mutta vuodenvaihde meni mielen ja kropan lamaannuksessa ja vanha ajatuskulku jatkoi voittoparaatiaan. Alistuin kuuntelemaan kaikkia sisältäni nousevia negatiivisia määreitä siinä määrin, että käperryin itsesääliin enkä kyennyt kohtamaan läheisiäni.

Uusien sanojen sijaan palasin vanhaan mielen helvettiin. Sanoilla on valtava voima. “Surkea isä, lihava, aina väsynyt, masentunut, kyvytön normaalin elämän vaatimuksiin, huono puoliso” – näitä ja monia muita vastaavia ajatuksia olen taas pyöritellyt sinne saakka, missä elämänilo hautautuu kolmen metrin syvyiseen epätoivoon.

Olen alkanut ymmärtää, että negatiiviset sanat eivät nouse vain omasta sielustani. Myös sielunvihollinen on aktiivinen ja taitava ajatustensyöttäjä. Kun se saa minut itsesääliin, luovun kutsumuksestani ja alan elää elämääni pienimmällä mahdollisella liekillä.

Palaan lupaukseeni. Kun tunne-elämä viestittää epätoivoa ja masennus syö itseluottamuksen, on äärimmäisen vaikeaa sanoa itselleen hyvää. On tuhat kertaa helpompaa pyöriä tutuissa, monesti jo lapsuudessa opituissa askelissa. Mutta uudet sanat ovat tärkeitä, vaikka ne juuttuisivat ensin kurkkuun tai aiheuttaisivat irvokkaan naurun.

Haastan siis itseni ja samalla sinut rakas lukija ja ystäväni. Jos negatiiviset ajatukset tahtovat kuristaa elämänilosi, aletaan yhdessä luomaan erilaista polkua. Tänään haastan meitä sanomaan itsellemme 3 hyvää asiaa. Huomenna keksimme uudet kolme ja ylihuomenna teemme samoin.

Vaikka tuttu helvetti houkuttelee vanhoihin askeleisiin aina pohjalle saakka, uudet sanat luovat uutta elämää. Siksi Jumala puhuu meille hyvää ja siksi meidän pitäisi yhtyä Hänen sanoihinsa.

6 vastausta artikkeliin “Tuttu helvetti

 1. Kiitos, Jaakko, että avauduit. Tuttu tilanne. Kun menneisyydessä on paljon painolastia, se vetää maahan, ja syvemmällekin, mielen syvyyksiin. Itsesyytösten ja itsesäälin voima on suuri. Vertaistuki voi ainakin hiukan auttaa. Onnistuneiden tsemppaukset eivät tehoa.

  Olen tätä itselleni hyvän puhumista kokeillut, mutta aiheet eivät pitkälle riitä. Kun sanon jotain hyvää, helposti nousee mieleen jokin “mutta”, joka vie voiman hyviltä sanoilta. Kuinka moneksi päiväksi keksisin 3 uutta sanaa?

  Otan kuitenkin haasteen vastaan. Olisi kiva näissä blogeissa lukea, mitä sellaisia hyviä sanoja Raamatusta – tai kokemusmaailmastasi – löydät, jotka parantavat haavoittunutta itsetuntoa? Meille muillekin olisi hyötyä. Ehkä mekin voimme kertoa löytöjämme.

 2. Tarjoan sinulle kolmea hyvää asiaa itsestäsi: 1) olet luova ihminen, mikä näkyy omaperäisistä kirjoituksistasi, jotka eivät ole tavanomaista hengellistä hymistelyä, 2) Jumala on kutsunut sinut hengelliseen työhön, kelpuuttanut työtoverikseen, 3) Jumala sanoo asuvansa paitsi korkeudessa ja pyhyydessä, myös niiden luona joilla on särkynyt sydän ja murtunut mieli.

 3. Minäpä jatkan Sudenmarjan listaa. Olet äärettömän rehellinen ja rohkea, taitava kirjoittaja, tunnet raamattusi hyvin, eli tiedät mistä puhut ja opetat. Mutta on totta, että sanoilla, joita itsellemme puhumme on suuri merkitys, on omakohtaista kokemusta….

 4. Kiitos kaikista sanoista, samaistun kaikkeen tuhon. Mulle ei uskova ystävä soitti ennen joulua, kun emme voineet tavata, hän sanoi yllättäen sellaista jota en osannut odottaa, se lämmitti mieltä kivasti, vaik ei me kovin paljon puhuta henk kohtaisista. Näinkin Jumala voi antaa ilon hetkiä elämäämme. Siunauten.

 5. https://www.youtube.com/watch?v=craeyJdrCsE olen katsellut tuota sarjaa, joka löytyy YouTubesta ja voin suositella!! Varsinkin Maria Magdalan osuus on huikaiseva! Olen itkenyt ja nauranut ja raamattu on auennut aivan eri tavalla ja ihmiset siellä heränneet eloon. Katso Jaakko, jos vain jaksat/kerkeät!! Minua auttanut paljon.

  https://www.youtube.com/watch?v=JtHFGDmANnQ tässä osisossa ohjaaja kertoo tarkemmin , miten kohtaus on tehty – kannattaa myös katsoa!

Kommentoi tätä julkaisua

%d bloggaajaa tykkää tästä: